Saak

Kohvivilja küpsemiseks kulub 8-9 kuud. Üldiselt on kauem küpsenud viljadest saadud kohvi parem. Kuigi on olemas ka koristusmasinaid, korjatakse enamus kohvisaagist käsitsi.
Kohviubade eraldamiseks kohviviljast on kaks viisi. Neist ühte nimetatakse märgmeetodiks, teist aga kuivmeetodiks ja meetodist sõltub saadava kohvi maitse.
Märgmeetodit kasutatakse seal, kus on palju vett saadaval, nagu näiteks Kesk-Ameerikas ja Kolumbias. Värskelt koristatud kohviviljad puhastatakse lehtedest ja varrejääkidest, misjärel kohe eemaldatakse kest ja viljaliha. Järgmiseks kääritatakse kohvivilju 12 kuni 36 tundi. Kääritamisel tekib kohvi hapukas maitse.
Järgmine samm seisneb ubade pesemises, loputamises ja kuivatamises. Ubasid katab nahkjas kest (“pärgament”). See kest eemaldatakse enne ubade sorteerimist.
Kuiva meetodit kasutatakse seal, kus vett on vähe, nagu näiteks Brasiilias. Ka kuiva meetodi puhul eemaldatakse peale koristamist lehed ja varrejäägid. Seejärel loputatakse kohvivilju kitsastes kanalites voolava veega. Samal ajal eraldatakse küpsetest viljadest toored kohvimarjad.
Seejärel jäetakse kohviviljad kivist või betoonist pinnale päikese kätte kuivama. Ühtlaseks kuivamiseks pööratakse ja liigutatakse kohvivilju mitu korda päevas. Ööseks kogutakse kuivatatavad viljad kokku ja kaetakse.
Kuivamiseks kulub 1-3 nädalat, selle aja jooksul muutub lihakas viljaosa tumedaks ja tõmbab kokku. Järgmiseks eemaldatakse kuivanud viljaliha ja nahkjas kest, misjärel kohvioad sorteeritakse.